Raid Yapılandırmaları
RAİD: (Bağımsız Disklerin Artıklıklı Dizisi); sabit sürücülerde veri okuma ve yazma için birden fazla sabit sürücüyü aynı anda farklı şekillerde kullanarak yapılan veri depolama yapılandırmasıdır.
Makinelerdeki harddisk performansını artırmak, disk kapasitesini artırmak ya da veri güvenliğini sağlamak için diskler üzerinde RAİD yapılmaktadır. Ben de bugün raid yapılarını öğrendim.
RAİD 0: Bu yapılandırma için en az iki sabit sürücü gereklidir. Sürücü dizisi, aynı türden sisteme bağlanmış diskler üzerinde, ardışık bloklara bölünerek yazdırılır. Sonuçta iki veya daha fazla sabit disk birleştirilir ve özellikle sıralı erişimde daha iyi bir okuma/yazma performansı elde edilir. Ancak RAID 0 dizisinde artıklık bilgileri saklanmaz. Yani; sürücülerden biri hasarlandığı zaman, veriler tamamen kaybedilir.
RAİD 1: Veriler en az iki ve daha fazla olmak üzere sabit sürücülere yazılır. Dizideki en az bir sürücü düzgün çalıştığı sürece, her türlü hata ve aksaklığa karşı koruma vardır ve dizi normal çalışmasını sürdürür. Eğer bir sürücü bozulursa diğeri, var olan tüm verileri barındırdığı için güvenlik maksimumdadır. Performansın pek önemli olmadığı ancak veri güvenliğinin önem kazandığı durumlarda RAID1 tercih edilir.
RAİD 5: Tüm disklere hem parity bilgisi ulaşır hem de veri bilgileri ulaşır. Veriler diske yazılmadan önce Raid kart üzerinde parçalara ayrılarak yazılır. En az 3 disk gerekmektedir. Günümüzde en yaygın kullanılın Raid’dir.
RAİD 10 (1+0): Raid nesting adı verilen yapı ile farklı iki Raid 1’in Raid 0 bünyesinde birleşmesidir. En az 4 disk gerekmektedir. Performans olarak yüksek seviyedir.